Поддршка за клиенти

Технички прашања

Во најкус можен рок пријавете ја загубата или кражбата во најблиската полициска станица, каде што ќе добиете документ за потврда за настанот што се случил. При пуштање на возилото задолжително доставете го до нашите колеги во канцеларијата. Исто така, ве молиме да не информирате за ситуацијата во период од 24 часа откако ќе се случи преку е-пошта или телефонски на нашата техничка поддршка.

Во случај да сте ги изгубиле клучевите од автомобилот, ве молиме контактирајте ја нашата техничка поддршка, со која ќе договорите испорака на резервниот клуч до вашата локација и кој ќе ве информира за трошоците што ќе се додадат на вашата сметка при враќање на возилото.

Ако изнајменото возило не може да се отклучи, ве молиме проверете дали клучот е механички оштетен или дали бил под влијание на вода (на пр. сте го фрлиле клучот во морето). Ако одговорот на овие прашања е не, клучот веројатно има неисправна батерија или некој друг вид електричен дефект. Сепак, дури и во случај да имате механички (конвенционален) клуч или клуч за Bluetooth, секогаш можете да го отклучите на следниов начин:

МЕХАНИЧКИ (конвенционален) клуч: Ако на возачката страна на вратата не се гледа бравата, извадете ја пластиката од рачката на вратата и користете го самиот клуч за да го отклучите возилото. Ве молиме вратете ја пластиката од рачката на колегите во канцеларијата за време на враќањето или оставете ја на одреденото место.

BLUETOOTH клуч: Ако бравата на возачката страна на вратата не е видлива, отстранете ја пластиката од рачката на вратата и употребете го самиот клуч за да го отклучите возилото. Ве молиме вратете ја пластиката на колегите во канцеларијата за време на враќањето или оставете ја на одреденото место. Кога пристапувате до возилото, секогаш мора прво да ја отворите предната врата.

Ако изнајменото возило не може да се заклучи, ве молиме проверете дали клучот е механички оштетен или дали бил под влијание на вода (пример сте го фрлиле клучот во морето). Исто така, проверете дали сте го исклучиле контактот и дали сите врати се целосно затворени. Ако одговорот на овие прашања е не, клучот веројатно има неисправна батерија или некој друг вид електричен дефект. Сепак, дури и во случај да имате механички (конвенционален клуч) или Bluetooth клуч, секогаш можете да го отклучите на следниов начин:

 • МЕХАНИЧКИ (конвенционален) клуч: Ако на возачката страна на вратата не се гледа бравата, извадете ја пластиката од рачката на вратата и користете го самиот клуч за да го отклучите возилото. Ве молиме вратете ја пластиката од рачката на колегите во канцеларијата за време на враќањето или оставете ја на одреденото место.
 • BLUETOOTH клуч: Ако бравата на возачката страна на вратата не е видлива, отстранете ја пластиката од рачката на вратата и употребете го самиот клуч за да го отклучите возилото. Ве молиме вратете ја пластиката на колегите во канцеларијата за време на враќањето или оставете ја на одреденото место.

 • СОВЕТ 1: Доколку изнајменото возило е опремено со клуч за Bluetooth, ве советуваме да не го чувате во близина на друг електронски уред (мобилни телефони, таблети, силно магнетно поле) бидејќи нивното присуство може да предизвика пречки во сигналот поради силни магнетни зрачења и да го ограничи нивното ефективноста
 • СОВЕТ 2: Ве молиме, без оглед на клучот што го поседувате, да не го заклучувате возилото доколку некој престојува во возилото.
 • СОВЕТ 3: Ве молиме, без оглед на видот на клучот што го поседувате, никогаш да не го оставате во возилото, бидејќи тоа може да доведе до несакано заклучување на возилото.

Ако не можете да го стартувате возилото, следете ги овие чекори

 • Ако имате механички (конвенционален) клуч, отклучете го воланот со движење налево и надесно додека не го вклучите контактот, а ако имате клуч за Bluetooth, тргнете го куќиштето за клучеви подалеку од електронскиот уред (паметен телефон, iPod, итн. ) Клучот Bluetooth мора да биде внатре во возилото и сите врати треба да се затворат.
 • Во случај на автоматски менувач, затворете ги сите врати, притиснете ја педалата на сопирачката, за време на палењето копчето за менување брзина мора да биде во P или N, свртете го клучот или притиснете го стартувањето (во зависност од опремата на автомобилот)
 • Во случај на роботизиран пренос; затворете ги сите врати, притиснете и задржете ја педалата на сопирачката, копчето за менување брзина мора да биде во N свртете го клучот или притиснете го стартувањето (во зависност од опремата на автомобилот)
 • Во случај на рачен менувач: затворете ги сите врати, притиснете и задржете ја педалата на куплунгот, ставете го копчето за менување брзина во неутрална положба, свртете го клучот или притиснете го стартувањето (во зависност од опремата на автомобилот)
 • Сепак, дури и ако моторот на возилото не се вклучи по извршувањето на дејствата наведени погоре, а таблата со инструменти не покажува знаци на палење, возилото веројатно не може да запали поради некаков дефект. Проверете дали се појавува некоја порака на контролната табла или таблата со инструменти. Исто така, обидете се и запомнете дали сте ги оставиле светлата, радиото или слично што би можело да ја испразни батеријата на автомобилот и да го оневозможи вклучувањето на возилото. Во таков случај, обидете се да го стартувате возилото со помош на кабли за скокач. За ваша сопствена безбедност и за да избегнете потенцијално оштетување на автомобилот, немојте да се обидувате да го стартувате возилото со туркање или спуштање надолу, ниту со ставање во брзина или со користење на куплунгот. Ова може да предизвика огромен и многу скап дефект на возилото. Ако не успеете да го вклучите возилото, ве молиме контактирајте ја техничката поддршка.

Ако вашето возило е опремено со механичка рачна сопирачка, за полесно ослободување, секогаш притискајте ја и држете ја педалата на сопирачката додека ја отпуштате рачната сопирачка. Секогаш малку кревајте ја рачната сопирачка и притиснете го копчето. На овој начин ќе го намалите отпорот и полесно ќе се ослободи рачната сопирачка.

Ако вашето возило е опремено со електрична (автоматска) рачна сопирачка, таа автоматски се ослободува при стартување на возилото. Но, ако вашето изнајмено возило е опремено со рачно менување брзини, рачната сопирачка автоматски се ослободува кога ќе го вклучите копчето за менување на брзината на првата брзина или во рикверц и кога ќе ја отпуштите спојката при притискање на педалата за гас. Сите врати мора да бидат затворени во тоа време. Возилата од Volkswagen, Audi, Seat и Škoda исто така имаат функција за автоматско задржување, која доколку е вклучена го спречува палењето на автомобилот доколку возачот не го ставил појасот.

 • СОВЕТ 1: Ако го паркирате возилото на стрмнина, погрижете се покрај повлекувањето на рачната сопирачка да го ставите и копчето на менувачот во првата брзина или во рикверц (за автоматски менувач во P и роботски во N) и свртете го тркалото на страна.
 • СОВЕТ 2: Ако надворешните температури се под нулата, кога го паркирате вашето возило, доколку е можно, не влечете ја рачната сопирачка за да не замрзне и оневозможете го стартувањето на возилото подоцна. Ако возилото има рачен менувач, оставете го копчето на менувачот во првата брзина, за автоматскиот менувач во положбата P, а за автоматскиот менувач во N (откако ќе се сврти возилото, автоматски ќе се блокира).

Функцијата за автоматско задржување го држи возилото на наклон за полесно стартување. Оваа функција, ако се ослободи механичката/електричната сопирачка, ја држи сопирачката неколку секунди додека возачот ја префрла ногата на педалата за гас, така што автомобилот не би се спуштал по надолнината. Повеќето од автомобилите во нашиот возен парк се опремени со споменатата функција, но на нашата веб-страница можете да ги најдете техничките спецификации и списокот на опрема што го има изнајменото возило, како и дали има функција за автоматско задржување или не.

За да бидете сигурни каков тип на гориво користи изнајменото возило, на надворешниот дел од резервоарот за гориво има налепница со потребниот тип на гориво. За дополнителна видливост има и фабричка ознака на внатрешниот дел од капачето на резервоарот за гориво. За уште подобра видливост е наведено и на привезокот за клучеви на автомобилот.

 • СОВЕТ 1: Секогаш е потребно да ставите повеќе од 10 литри гориво за да може возилото да го регистрира новото ниво на гориво.
 • СОВЕТ 2: Секогаш проверувајте дали моторот е исклучен кога се полни гориво.

Ако возилото се наполни со погрешен тип на гориво, немојте да се обидувате да го запалите моторот за да го заштитите возилото од понатамошно оштетување. Ве молиме контактирајте со нашата техничка поддршка која ќе го организира најдоброто и најевтиното решение за вас за да можете да продолжите со вашето патување без никакви дополнителни компликации.

 • СОВЕТ: Пред полнење гориво, секогаш бидете сигурни дека горивото е компатибилно со нашето возило, според етикетите на возилото и привезокот за клучеви од автомобилот.

Ако изнајменото возило остане без гориво за време на вашето возење, обидете се да го запрете возилото во најбезбедни можни услови, вклучете ги сите 4 сигнални светла, исклучете го моторот, активирајте ја рачната сопирачка и ставете го сигналниот триаголник на соодветно растојание од возилото. На најблиската бензинска пумпа купете пластичен канистер и налејте најмалку 5 литри соодветно гориво (според етикетата на капачето на резервоарот). Ако по неколку обиди, моторот на возилото сè уште не запали, избегнувајте дополнителни обиди за да се намали можноста за оштетување на моторот и контактирајте со нашата техничка поддршка.

 • СОВЕТ: Никогаш не возете со ниско ниво на гориво. Штом резервната светилка ќе се вклучи или нивото на горивото е на ¼, застанете на најблиската бензинска пумпа и дополнете го соодветното гориво.

Ако вашето возило е опремено со ограничување на брзината, проверете ги прекинувачите за темпомат/ограничување за да проверите дали ограничувањето е вклучено. Ако одговорот е негативен, проверете ја таблата со инструменти за светла и предупредувања опишани подолу.

Ако индикаторот за притисокот во гумите се појави на таблата со инструменти и на централниот дисплеј на контролната табла, прилагодете го притисокот во гумите според налепницата на возачката страна на вратата или внатрешната страна на капачето на резервоарот за гориво. Во случај вашето возило да има:

ИНДИРЕКТЕН СИСТЕМ ЗА НАДЗОР/КОНТРОЛА НА ПРИТИСОК НА ГУМИ: Откако ќе го прилагодите притисокот во сите 4 гуми, според моделот на возилото, држете го показното копче додека не се појави звучниот сигнал или деактивирајте го преку екранот на централната контролна табла на екранот Параметри на возилото.

ДИРЕКТЕН СИСТЕМ ЗА КОНТРОЛА НА ПРИТИСОК НА ГУМИТЕ: По прилагодувањето на притисокот во сите 4 гуми, светлосниот индикатор и пораката на централниот екран се исклучуваат и можете да го прочитате новиот притисок во гумата за секоја посебна гума на екранот на централната контролна табла под Параметрите на возилото екранот и или преку компјутерот за патување. Индикаторот за притисок во гумите може да се исклучи и по неколку минути возење.

Можете да ја контактирате нашата техничка поддршка преку телефон или е-пошта, наведено во документот за автомобилот. Можете исто така да ги проверите контактите за техничка поддршка во делот Контакти.

Сите возила во нашиот возен парк се опремени со задолжителна опрема според локалните и европските закони и прописи. Задолжителната опрема се состои од рефлектирачки елек, сигнален триаголник, комплет за прва помош и резервен комплет светла и осигурувачи.

 • ЗАБЕЛЕШКА: Ве молиме при враќање на изнајменото возило да ги известите нашите колеги, доколку некој дел од задолжителната опрема е некомплетен или ако сте го користеле, за да можеме повторно да го комплетираме.

Во таков случај, обидете се да го запрете возилото во најбезбедни можни услови, вклучете ги сите 4 сигнални светла, исклучете го моторот, активирајте ја рачната сопирачка. Откако ќе го запрете возилото, внимавајте при напуштањето на возилото, облечете го рефлектирачкиот елек и ставете го сигналниот триаголник на соодветно растојание од возилото (погледнете во делот „Совети за безбедно возење“). Во случај на дефект на возилото при лоши услови на видливост, оставете ги светлата вклучени. Пред да стапите во контакт со техничката поддршка, подгответе ги следните информации, регистарскиот број на возилото, точната локација на сопирањето (адреса, автопатски километри или GPS координати) и информации за природата на дефектот, доколку поправката на возилото не може да се заврши за 24 часа ќе ви обезбедиме возило за замена или алтернативен начин да го продолжите патувањето.

 • ЗАБЕЛЕШКА: Клиентот мора да ја чека договорената патна помош, а техничката поддршка ќе го извести за нивното пристигнување и сите други потребни информации во најкус можен рок.
 • ЗАБЕЛЕШКА: Постапката погоре важи и за Република Северна Македонија и за странски земји.

Во случај на дефект предизвикан од дупната гума или оштетен раб, заменете го со резервна гума според упатствата подолу.

ПРОЦЕС НА ПРОМЕНА НА ГУМИ:

 1. Проверете дали возилото е правилно фиксирано со активирање на рачната сопирачка и со префрлување на копчето на менувачот на првата брзина или на рикверц (за автоматски менувач префрлете го на P, а за роботски на N).
 2. Извадете го багажот од багажникот, подигнете го (според типот на возилото, резервната гума може да се наоѓа на надворешната страна од патосницата, под багажникот, во таков случај клучот за отштрафување на завртката се наоѓа на левата или десната страна на подлогата на багажникот или под совозачкото седиште).
 3. Извадете ја резервната гума и алатот и ставете ги надвор од возилото.
 4. Ако возилото е опремено со капак на центар, извадете го и внимателно ставете го.
 5. Ако возилото е опремено со бандажи од легура и има украсни капачиња на завртките, извадете ги со вклучената алатка.
 6. Ако возилото има безбедносна завртка одвнатре за прицврстување на гумата, отпуштете ја така што ќе ја ставите наставката за отстранување на заштитата против кражба на алатката за вадење гуми
 7. Ослободете го тркалото со обезбедената алатка
 8. Поставете го автомобилската дигалка на соодветно место, погрижете се правилно да го прицврстите и за ваша безбедност и за безбедноста на возилата. ДИЗАЛИЦАТА МОРА ДА БИДЕ ПОСТАВЕНА НА ЦВРСТА И СТАБИЛНА ОСНОВА ПРЕД ДА ГО ПОДИГНЕТЕ ВОЗИЛОТО. ДОКОЛКУ ОСНОВАТА Е ЛИЗГАВА ИЛИ НЕСТАБИЛНА ТОА МОЖЕ ДА ГО ДВИЖИ И ДА ГО ОШТЕТИ ВАШЕТО ВОЗИЛО ИЛИ ВЕ ПОВРЕДИ.
 9. Откако доволно ќе го подигнете возилото и оштетеното тркало веќе не е во контакт со земјата, олабавете ги завртките и извадете го тркалото од возилото.
 10. Ставете го резервното тркало на вашето возило, притоа држејќи го со раката на вретеното. Поставете ги сите потребни завртки и прицврстете ги колку што можете.
 11. Откако ќе го спуштите возилото, прицврстете ги целосно завртките и проверете ги двапати за да бидете сигурни дека се е во ред.
 12. Откако ќе го завршите прекинувачот на тркалата, ставете ја целата опрема и неисправното тркало во багажникот.
 13. Ако вашето возило е опремено со резервна гума, можете да продолжите со возењето, притоа да не поминете 80 km/h до најблискиот сервисер на гуми. Ве молиме информирајте ја нашата техничка поддршка во најкус можен рок, за да може да предложи можности за поправка според договорените полиси за осигурување.

ЗАБЕЛЕШКА: Ако не можете сами да го поставите резервното тркало, контактирајте со нашата техничка поддршка која ќе ви организира помош на патот. Сепак, дури и ако имате WUG-осигурување, услугата за менување гуми не е покриена и ќе ви биде целосно наплатена.

Даваме се од себе за да се увериме дека ќе ви обезбедиме возило кое ги има сите потребни течности на оптимално ниво. За жал, во многу ретки случаи за време на екот на сезоната постои можност возилото да сигнализира ниско ниво на течности. Во случај на:

МОТОРНО МАСЛО: Штом ќе се вклучи сигналната ламба, купете литар соодветно моторно масло на првата бензинска пумпа или специјализирана продавница. Откако ќе го вклучите моторот, прво додадете половина литар, а потоа по неколку минути проверете го нивото на маслото кое треба да биде помеѓу минималната и максималната ознака. Ако нивото е сè уште премногу ниско, додадете повеќе додека не го достигне оптималното ниво. Видот на маслото што го користи изнајмениот автомобил може да се провери во внатрешноста на хаубата на моторот и во документите на возилото.

ТЕЧНОСТ ЗА ЛАДЕЊЕ: За да избегнете прегревање на моторот, штом ќе се вклучи сигналната ламба, купете литар течност за ладење на првата бензинска пумпа или специјализирана продавница. За да се уверите кој тип на течност за ладење ви треба, отворете ја хаубата на моторот и проверете ја бојата на сегашната и според неа купете ја новата. За да избегнете повреди, пред да го отворите резервоарот за течноста за ладење, проверете дали моторот се оладил и полека отворете го капачето.

AdBlue: Повеќето од нашите возила што работат со дизел мотор се опремени со таканаречената течност AdBlue, така што тие би биле во согласност со строгите европски норми за заштита на животната средина. Бидејќи во редовни услови има доволно за 15 000 до 25 000 km, или помеѓу два редовни циклуси на одржување, и бидејќи го прилагодуваме нивото на основа, би требало да биде речиси невозможно ова ниво на течност да биде ниско. Меѓутоа, ако вашата табла со инструменти или екранот на централната табла прикажува предупредувачката ламба и/или пораката, застанете на првата бензинска пумпа и купете најмалку 10 литри течност AdBlue и наполнете ја до врвот на резервоарот, по потреба да се дотури повеќе од 10 литри. Капачето за резервоарот за споменатата течност, во зависност од типот на возилото се наоѓа или во багажникот под резервното тркало, од страната на багажникот или до резервоарот за гориво. Ве молиме не го игнорирајте ова предупредување за да не го ограничите понатамошното возење и да не ви предизвика непријатни ситуации.

Течност за бришачите на шофершајбната: во случај на слаба течност за бришачите на шофершајбната, ве молиме купете ја на бензинска пумпа, специјализирана продавница или супермаркет. Во зависност од годишното време, користете летна или зимска течност, летна течност за полесно отстранување на бубачките и зимска течност за да не замрзне на ниски температури.

ЗАБЕЛЕШКА: Доколку сте купиле одредена течност што недостасувала во изнајменото возило, ве молиме при плаќањето да земете сметкопотврда на името на компанијата. Ако не ја предадете сметкопотврдата на враќање на возилото, нема да можеме да ви го вратиме потрошениот износ.

Во случај на помал дефект, нашите колеги во најблиската канцеларија ќе го разменат вашето возило според достапноста.

Во случај на неисправна надворешна светлина, во екстремни случаи можете сами да ја промените. Ве молиме контактирајте со нашата техничка поддршка која ќе ве упати до најблиската сервисна продавница или пријавете ја при враќање на возилото.

 • ЗАБЕЛЕШКА: Никогаш не обидувајте се да менувате ксенонски или LED светла, за да не се оштетите себеси или возилото.

Во случај на неисправна електрична врска, ве молиме проверете дали вашата опрема работи правилно. Користете само европски конектори за дополнителна опрема за да избегнете какви било дефекти на автомобилот. Ако конекторот сè уште не работи, контактирајте со нашата техничка поддршка која ќе ве советува за дополнителни решенија за проблемот.

 • СОВЕТ: Нашите колеги со задоволство ќе ви помогнат да ја поставите вашата дополнителна опрема на правилен начин.

Нашето мото е создавање искуства. За ова правиме се за нашите клиенти да бидат целосно задоволни од квалитетот на дадената услуга. Ние сме пријателски настроени кон животните и додека возите наоколу со нашите возила и создавате искуства за себе, сакаме вашите животни да бидат со вас. Бидејќи високиот квалитет е од исклучителна важност за нас, ве молиме доколку превезувате домашни миленици во изнајменото возило, да ја заштитите внатрешноста на возилата, особено седиштата, за да не се валка возилото внатре. Ако вашето домашно милениче го извалка автомобилот, ќе бидеме принудени да ви наплатиме за услугите за хемиско чистење

 • СОВЕТ: За ваша безбедност, и безбедноста на вашите миленици, ве советуваме да ги транспортирате во кутии врзани со појаси кои постојат специјално за таква намена. На овој начин и вие и вашите миленици безбедно ќе пристигнете до вашата дестинација и ќе возите во согласност со законските прописи

Ние не ја ограничуваме вашата слобода на движење и користење на изнајмените возила. Ова значи дека можете да го користите изнајменото возило за транспорт на кој било електричен апарат, мебел или спортска опрема. Сепак, ве молиме да ги следите прописите за безбедност на патиштата и да не транспортирате предмети што не можат безбедно да се вклопат во изнајменото возило. Ве молиме да обрнете посебно внимание на тежината на превезениот предмет, за изнајменото возило да не биде преоптоварено и да предизвика опасност за вас или возилото.

 • СОВЕТ 1: Ако превезувате големи и тешки предмети, за да избегнете оштетувања во внатрешноста кои можат да бидат многу скапи, прицврстете ја внатрешноста со соодветни капаци, особено пластичните страни на вратите, багажникот, автомобилските седишта, теписонот на покривот, контролната табла итн. .
 • СОВЕТ 2: Ако багажникот не може да го држи вашиот багаж на ниво на полицата на бугажникот, немојте насилно да ја затворате вратата од  бидејќи тоа може да доведе до скапи оштетувања.
 • СОВЕТ 3: Ако вашиот багаж не се вклопува во багажникот на автомобилот, ве молиме не ја отстранувајте даската на багажникот и не ставајте тешки предмети на неа. Даската за багажник е многу скапа, затоа внимавајте да не ја изгубите или оштетите.

Изнајмените возила може да се користат само на патишта од прва класа (градски/локални асфалтирани патишта, автопати и слично) Без разлика на категоријата возила, не е дозволено да се користат на неасфалтирани патишта, терени надвор од патот итн. За повеќе детали проверете го договорот.

 • СОВЕТ 1: Движењето или патиштата од пониските класи е дозволено само во случаи кога локалните власти ве принудуваат да користите такви алтернативни патишта поради блокади и сл. имајќи посебно внимание на лошите услови на патот (дупки, нерамнини итн.) кои можат да предизвикаат големи скапи штети на изнајменото возило.

Не ви е дозволено да ги користите нашите возила за учество на трки и слични настани. Учеството во тоа може да предизвика сериозни оштетувања на моторот или други делови на возилото и да резултира со големи трошоци

Доколку го изнајмувате возилото на подолг период, таквите постапки може да се одобрат, но само со наша писмена согласност и дека овие постапки нема да предизвикаат оштетување на возилото. Доколку го одобриме ова, вие сте должни да го вратите возилото во состојбата во која сте го примиле.

Бидејќи вашата безбедност, како и безбедноста на вашите патници и сите други учесници во сообраќајот е од исклучителна важност за нас, секое изнајмено возило, во секое време има соодветна пневматик по димензии на производителот, индекс на брзина и ограничување на тежината. Исто така, во период од годината сите возила се соодветно подготвени. Што значи, во согласност со законските прописи на Република Северна Македонија (прилагодени на европските закони), изнајмените возила доаѓаат опремени со летни или зимски гуми, со соодветна длабочина на профилот.

Во случај на потреба од модификации, ве молиме контактирајте ја нашата техничка поддршка со вашето барање за модификацијата.

Нашите возила се целосно исчистени одвнатре и однадвор по секое изнајмување. Без разлика, пушењето во нашите возила не е дозволено и ве замолуваме да го почитувате ова правило, за нашите возила да останат беспрекорно чисти, а внатрешноста да мириса пријатно. Во случај да не го почитувате ова правило, ќе треба да ви наплатиме за хемиско чистење – затоа што вложуваме максимални напори за да го одржиме автомобилот чист и да мириса пријатен.

Посебно внимание посветуваме на редовното сервисирање на нашите автомобили, за да бидат безбедни за нашите клиенти и да ја задржат својата вредност и гаранцијата на производителите. За да се информирате за временскиот/километарскиот период во кој е неопходно да се изврши редовно одржување, како и за последниот пат кога е направено, ве молиме проверете ја картичката на возилото во папката со документи. Исто така, сите наши возила се опремени со индикатор за сервисирање, кој по неговото вклучување ви дава до знаење дека треба редовно да го одржувате. Доколку е неопходно наскоро да се изврши редовно одржување на возилата, ве молиме контактирајте ја нашата техничка поддршка, со која ќе се договорите за гореспоменатото одржување и/или возило за замена.

 • ЗАБЕЛЕШКА: За да не се изгуби гаранцијата на производителите, максималниот период за одложување на редовното одржување е 500 километри или 5 работни дена, ве молиме имајте го тоа на ум за да избегнете непотребни трошоци поврзани со поништување на гаранцијата на возилата.

Во случај на потреба од проверка на возилото или извршување на некоја од горенаведените дејствија, должни сте да го контактирате нашиот оддел за логистика кој ќе ве информира за потребната процедура потребна за извршување на која било и сета работа на возилото преку трето лице, а доколку е потребно, да даде овластување до сервисната работилница која ќе ги изврши поправките. Ве молиме следете ја оваа процедура, во спротивно нема да можеме да ви ги вратиме парите.

 • ЗАБЕЛЕШКА: Треба да ја информирате нашата техничка поддршка и да побарате овластување за целата работа што треба да се изврши на возилото.

Секое детско седиште/и или засилувач има шема на инструкции на грбот. За вашите најмлади патници да имаат безбедно и пријатно патување, ве молиме следете ги овие упатства.

 • СОВЕТ 1: Ве советуваме секогаш да ги држите вашите деца на детски седишта или бустери кои одговараат на нивната возраст и секогаш да ставате безбедносен појас на нив.
 • СОВЕТ 2: Ве советуваме да го поставите детското седиште и или потпирачот зад совозачкото седиште. Обидете се да го прилагодите совозачкото седиште на највисокото ниво, притоа туркајќи го целосно назад во исправена положба. Ова е најбезбедната положба за децата. Ако треба да поставите повеќе од едно детско седиште/напојување, ве молиме секогаш да го правите тоа на задните седишта.
 • СОВЕТ 3: Ако одлучите да го ставите детското седиште/подвижувачот на совозачкото седиште, погрижете се секогаш да го вртите страничното воздушно перниче на совозачот (прекинувачот се наоѓа во преградата за ракавици или на страната на контролната табла). Исто така, осигурајте се дека овој вид на превоз на деца е дозволен во вашата земја.
 • СОВЕТ 4: Никогаш не ставајте деца помлади од 12 години на совозачкото седиште.

Во зависност од типот на возилото, тоа можете да го направите на следниов начин:

МЕХАНИЧКА ЗАШТИТА: Проверете ја внатрешната рамка на задната врата, на неа, доколку вашето возило има механичка заштита, ќе најдете налепница со зоната за вметнување на механичкиот клуч и активирање на заштитата за деца. Процедурата за деактивирање е иста освен ако го свртите клучот во друга насока.

ЕЛЕКТРОНСКА ЗАШТИТА: Побарајте прекинувач со симболот за ова на возачката страна на возилото. Гореспоменатиот прекинувач најчесто се наоѓа во близина на прекинувачите на електронскиот систем за подигнување на прозорците, левата страна на контролната табла или централната конзола. Со притискање на овој прекинувач ќе се активира заштитата. Ако возилото има електронски систем за подигање на прозорците и механички систем за заклучување на вратите, овој прекинувач ќе ги заклучува само прозорците. Ако возилото има систем за рачно подигање на прозорците, не можете да ја активирате заштитата од заклучување на возилото

 • СОВЕТ 1: Секогаш активирајте го овој систем за заштита ако превезувате деца во автомобилот.
 • СОВЕТ 2: Секогаш внимавајте кога ги затворате прозорците дека никој од патниците не ги блокира.

Во случај на гореспоменатата порака, ве молиме контактирајте ја нашата техничка поддршка, која со задоволство ќе ви го даде потребниот код.

Не, штетите на гумите и/или бандажите не се покриени со осигурување ниту со редовно осигурување од сите ризици. За да ги осигурате овие делови од возилото, треба да потпишете WUG осигурување.

Во случај на сообраќајна незгода и или оштетување на возилото, веднаш јавете се на 192 и пополнете го европскиот извештај. Доколку изнајменото возило не е во состојба за возење, ве молиме контактирајте ја нашата техничка поддршка. При враќање на возилото, потребно е да го поднесете извештајот за тестирање на алкохол.

Во случај на кражба, обид за кражба или запирање, веднаш контактирајте со 192 и контактирајте со нашата техничка поддршка.

Во случај на вандализам или оштетување на паркирано возило од непознат сторител, вие исто така сте должни да повикате полиција која потоа ќе поднесе пријава што треба да ја поднесете при пуштање на возилото.

 • ЗАБЕЛЕШКА: Во посебни ситуации, доколку се работи за помало оштетување на возилото (мала гребнатинка или вдлабнатина, или помала несреќа без друг учесник), со согласност од техничката поддршка и фотографии од несреќата, можете само да го пополните европскиот извештај без да контактирате со полиција.

При паркирање и напуштање на возилото внимавајте на следново

 • Целосно затворете ги сите прозорци
 • Ставете го копчето за менување на брзината на првата брзина или на рикверц (кај возилата со автоматски менувач, ставете ги во P, на возилата со роботизиран менувач ставете ги во N
 • Погрижете се да ја активирате рачната сопирачка и да го исклучите моторот.
 • Не оставајте лични предмети на видливи места (не можеме да бидеме одговорни за нив)
 • Заклучете и проверете дали се сите врати заклучени
 • Носете ги клучевите и папката со документи со себе во секое време

 • СОВЕТ 1: За да ја намалите можноста за кражба или сопирање, паркирајте го автомобилот во добро осветлени и урбани области на градот во кој се наоѓате
 • СОВЕТ 2: Секогаш обидувајте се да го паркирате вашето возило на простор за да можете да ги отворите вратите на автомобилот без никакви тешкотии за да избегнете можни оштетувања.
 • СОВЕТ 3: За да избегнете оштетување на тркалата (гуми, бандажи, капачиња итн.), при паркирање не одете во близина на работ на тротоарот. Ова важи и за другите делови на возилото, браниците и спојлерите.
 • СОВЕТ 4: За да ја задржите бојата на автомобилите беспрекорно сјајна, обидете се да паркирате под дрвја.

Со задолжителната опрема, сите возила од нашата флота доаѓаат опремени со резервна гума и алатки потребни за нејзино менување, комплет патосници за автомобил, папка на возилото што се наоѓа во преградата за ракавици (прирачник со упатства, брзи упатства, мултимедија водич, сервисна книга). Целата горенаведена опрема треба да се врати при враќање на возилото.

На нашата веб-страница, во делот список на возила, со кликнување на возилото за кое ве интересира, можете да ги дознаете неговите технички спецификации и опремата со која доаѓа. Доколку сте заинтересирани за конкретни детали, можете да ја контактирате нашата техничка поддршка која со задоволство ќе одговори на вашето прашање.

Контакт

За да се подобри Вашето искуство со пребарување, веб-страната на CARWIZ користи колачиња. Ако останете на оваа веб-страна, ќе сметаме дека се согласувате со нивната употреба.  Повеќе информации »